Het geheim van een jaarrond mooie tuin
- escholt147
- 25 feb 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 27 jun 2024

Een mooie tuin in de winter. Het klinkt als een sprookje dat alleen waar wordt als er sneeuw ligt. Tegenwoordig een zeldzaam tafereel. Maar ook in de grijze maanden van het jaar kun je, net als in de zomer, een mooie, interessante tuin hebben, met kleur, geur én beweging. Al was het maar om vanaf je favoriete plekje in huis naar te kijken en van te genieten, met een warm drankje binnen handbereik.

Het geheim zit 'm in de beplanting. Is het je al opgevallen dat veel planten na de bloei en na de eerste vorst veranderen in slappe hoopjes bruin blad? Als jij zodra het lekker weer wordt, al je planten uitzoekt in het dichtstbijzijnde tuincentrum, loop je veel kans dat je thuis komt met dit soort planten. En hoe mooi en vrolijk ze ook zijn in de zomer, in de winter heb je er niet veel aan. Je tuin is dan een platte, bruine, saaie boel. En dat is voor veel mensen toch geen aantrekkelijk beeld.
Het is precies om deze reden dat een goed doordacht tuinontwerp en beplantingsplan zo belangrijk zijn. Er zijn namelijk ook heel veel planten die de hele winter door structuur geven aan je tuin. Dat wil zeggen dat ze rechtovereind blijven, zelfs bij de ergste storm. Als je je tuin ontwerpt is het dus belangrijk om genoeg van deze planten te kiezen. Ik zou zeggen, tenminste 1/3 van je beplanting, liefst meer. Ze zijn de ruggengraat van je tuin! En als je goed kiest geven ze zelf in de winter nog kleurrijke accenten aan je beplanting.

Het bijzondere is dat deze planten onmisbaar zijn in de wintertuin, maar eigenlijk ook in de zomer. Dan zijn ze vaak een belangrijk rustpunt in een beplanting die verder sprankelt van kleur.
Of juist een bescheiden achtergrond waartegen de lievelingen van het zomerseizoen extra mooi uitkomen.
Hét geheim van een jaarrond mooie tuin is daarmee nu ook onthuld: het is de combinatie van planten mét en zonder structuur.


Welke planten geven nu structuur aan je tuin? Dat zijn er teveel om op te noemen. Je kunt denken aan bladverliezende bomen en heesters, knoestige bomen of bomen met opvallend gevlekte of gekleurde schors en takken. Natuurlijk ook groenblijvende bomen en heesters. Het bekendst - maar zeker niet de enige keus in deze categorie - zijn dennen en coniferen in allerlei kleuren en vormen. Ook bepaalde wintergroene varens en siergrassen die je pas aan het eind van de winter afknipt geven structuur. Er zijn zelfs vaste planten die na de bloei nog lang mooi blijven, vooral met een laagje rijp of sneeuw. Iets wat Piet Oudolf, de beroemde Nederlandse tuinontwerper, laat zien in zijn tuinen. Variatie is hier het toverwoord en er is keus genoeg.
Het puntje op de i zijn dan planten die in de winter bloeien zolang het niet vriest of planten die juist in de winter hun heerlijke geur verspreiden. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de bloembollen waar je op het eind van de winter zo blij van wordt, zoals sneeuwklokjes, winterakoniet en krokussen. Je kunt echt eindeloos combineren. Maar hét geheim van een mooie wintertuin zijn toch ėcht de planten die structuur geven.
Wil je leren hoe je een beplantingsplan maakt voor een jaarrond mooie tuin? Geeft je dan op voor een workshop 'Ontwerp je eigen border' bij Bloemenpark Appeltern. Ik geef de workshop op verschillende data en je kunt je hier opgeven: https://appeltern.nl/nl/kalender/
Comments