top of page

Lentekriebels? Hortensia snoeien

Bijgewerkt op: 27 jun 2024

Lentekriebels. Voor mij is dat het gevoel dat je in je tuin weer iets wilt dóen. En ik heb er nu al last van. Want het is tegenwoordig al een maand eerder lente dan een eeuw geleden. Je merkt het aan de vogels die al volop fluiten. En aan de insecten die zich tegoed doen aan de krokussen.


bloembollen in de zon
Krokussen in het lentezonnetje.

Die vroege bloembollen zijn een feest voor insecten, maar zelf vind ik het natuurlijk ook fijn om een lang bloeiseizoen te hebben. Daarom combineer ik ook in mijn borders altijd veel bloembollen met vaste planten.


Een natte winter die onmiddellijk gevolgd wordt door een vroege lente heeft wel gevolgen voor mijn manier van tuinieren. In de winter was het te nat en onaangenaam om iets in de borders te doen. Maar door alle bloembollen kan ik er- ondanks mijn lentekriebels - nu ook nauwelijks terecht. Ik ben bang om de bloembollen onder mijn voeten te vertrappen.


Dus laat ik het weghalen van 'onkruid' uit die borders tegenwoordig grotendeels achterwege. Alleen waar ik - al rekkend en strekkend - bij kan zonder in de borders te lopen, dát onkruid trek ik eruit. Meestal zijn dat ongewenste grassen. Bijkomend gevolg? In april en mei heb ik nu veel meer vrolijk fladderende oranjetipjes in mijn tuin. Die profiteren van de pinksterbloemen die nu blijven staan en eigenlijk ook leuk zijn om te zien in de voorjaarstuin. Dubbel winst dus!


Maar wat ik dan wel doe bij acute lentekriebels? Hortensia snoeien. Tussen half februari en half maart is het tijd om dat te doen. Het snoeien van hortensia's roept altijd veel vragen op. Verschillende soorten hortensia's moet je namelijk verschillend snoeien om een mooie vorm en veel bloemen te krijgen. Hoe je je hortensia moet snoeien hangt af van de soort hortensia die je hebt. Er zijn hortensia's die bloeien op oud hout en er zijn er die bloeien op nieuw hout.


Pluimhortensia's bloeien op nieuw hout. Je mag ze ver terugsnoeien. Ze zullen nog hetzelfde jaar weer bloeien op het nieuwe hout dat vanaf nu wordt gevormd. Aan de takken aan de buitenkant van de pluimhortensia tel je bijvoorbeeld twee ogen (waar de bladparen uitkomen) en dan ga je aan de buitenkant daarvan knippen, dus niet op het oog zelf, maar net erboven. In het midden van de struik is het mooier om drie ogen te laten staan, dat komt de vorm van de plant uiteindelijk ten goede.


Annabellen bloeien ook op nieuw hout en snoei je tot bijna op de grond óf tot de helft terug. Snoei je ze tot bijna op de grond, krijg je zelfs grotere bloemen dan wanneer je ze maar tot de helft terug knipt. Helaas moet je ze dan wel nóg beter steunen. Al die steun en de voortdurende dorst van de Annabellen vond ik te lastig. Daarom heb ik ze vervangen door pluim- en eikenbladhortensia's, die kunnen meer hebben.



Boerenhortensia's bloeien op het oude hout. Daarvan moet je dus zoveel mogelijk laten staan. Eigenlijk knip je alleen de oude, verdorde bloem eraf, net boven twee nieuwe knoppen. Wel even een klusje bij veel en grote exemplaren. Soms moet je boerenhortensia's wel verjongen. Dan kun je het best om en om wat oude takken zo laag mogelijk wegknippen. Doordat er dan altijd nog takken blijven staan heb je in dat jaar toch bloemen.


Elk jaar neem ik me overigens voor om ook mijn boerenhortensia's te vervangen. Niet alleen vanwege het snoeiwerk, maar ook omdat ze net als Annabellen zoveel water nodig hebben en ik liever niet wil sproeien. Door de hitte van de afgelopen zomers gaat ook bij deze hortensia's het mooie er veel te snel vanaf. Maar tot nu toe kon ik het nog niet over mijn hart verkrijgen. Ben benieuwd of ik mijn voornemens dit jaar uitvoer....


Klimhortensia's en eikenbladhortensia's hoef je helemaal niet vaak te snoeien, die knip je eigenlijk alleen maar als ze veel te groot zijn geworden of echt aan verjonging toe zijn. Als je toch hortensia's in je tuin wilt, maar niet op al dat snoeiwerk zit te wachten, zijn deze hortensia's beslist het overwegen waard.


Wil je zien hoe ik mijn hortensia's precies snoei? Kijk dan hier op mijn YouTube kanaal: https://youtu.be/y4Ecoppp-Hg

 
 
 

Comments


bottom of page