top of page

Verwilderende bloembollen

Bijgewerkt op: 27 jun 2024

De eerste bloembolletjes zoals sneeuwklokjes, krokussen, sneeuwroem en winterakoniet zijn al weer uitgebloeid. Wat zo leuk is aan deze bloembollen? Het zijn verwilderende bloembollen. Dat betekent dat het er als vanzelf steeds meer worden. Je kunt deze bolletjes na de bloei gewoon in de grond laten zitten. Lekker makkelijk: één keer planten, jaar na jaar plezier. Maar alleen als je voorlopig even iets niet doet.


Als je wilt dat deze bolletjes volgend jaar weer bloeien en het er zelfs meer worden, moet je nu vooral even iets laten. Bloembollen verzamelen namelijk kracht voor het volgende jaar via het licht dat op het blad valt. Niet maaien of knippen dus.


Het bovengrondse deel van de planten sterft vanzelf af. Pas als het blad helemaal geel is geworden ruim je het op.  De bol onder de grond heeft dan genoeg tijd gehad om nieuwe krachten te verzamelen en zal volgend jaar vanzelf weer bloeien. En ondergronds vermenigvuldigen zich de bloembollen ook nog. Zo krijg je na verloop van tijd een bloeiend voorjaarstapijt.


Ook zaaien sommige bolletjes zich heel gemakkelijk uit. De uitgebloeide bloemen zetten zaad. Als dat rijp is laat de plant de zaden vallen. Mieren transporteren de zaden door je tuin. De zaden ontkiemen en ontwikkelen zich zonder dat je er erg in hebt. Je krijgt -wat een verrassing- dus ook nieuwe bloemen op plekken waar je ze nooit geplant hebt. Nog een reden om voorlopig niet te maaien en blad en uitgebloeide bloemen nog even te laten zitten.


Sneeuwklokjes in een oude boomgaard
Sneeuwklokjes in een oude boomgaard: het worden er steeds meer

Wat je kunt doen om je bloembollen een handje te helpen bij het verwilderen? Een beetje mest geven. Grote pollen sneeuwklokjes kun je uitgraven, splitsen en opnieuw uitplanten op de plek van je keuze. Zo krijg je elk jaar meer bloeiende bloembolletjes: https://youtu.be/A5cZmuEuSak




 
 
 

Comments


bottom of page